Nový domov pro seniory poskytne až 154 lůžek

21.7.2014

Michal Talian

Senioři z Kutnohorska už nebudou muset bydlet v pronajatých prostorech. Po více než deseti letech od původního záměru se slavnostním poklepem na základní kámen 21. 7. 2014 nanovo spustily stavební práce na rozestavěném objektu Domova seniorů v Uhlířských Janovicích. Objekt, který dostaví společnost HOCHTIEF CZ, poskytne celkem 154 lůžek. Nedokončená hrubá stavba se v příštích dvanácti měsících přemění na moderní pečovatelské zařízení splňující veškerá kritéria pro péči o seniory.

Nový domov pro seniory poskytne až 154 lůžek

21.7.2014

Michal Talian

Dlouho očekávaná dostavba domova pro seniory v Uhlířských Janovicích byla zahájena dnes, 21. července 2014, slavnostním přestřižením pásky za přítomnosti hejtmana Středočeského kraje Ing. Miloše Petery, vedoucího odboru sociálních služeb Ing. Václava Váňi, zástupce ROPu Ing. Tomáše Olivy, ředitelky Domova na Terasách Ing. Janu Pivoňkovou a Romana Mistolera z naší společnosti.

Dokončení projektu pod oficiálním názvem „Domov seniorů Uhlířské Janovice - dostavba stávající budovy“ významně zvýší lůžkovou kapacitu pečovatelských zařízení ve spádové oblasti Středočeského kraje, zejména na Kutnohorsku, Kolínsku a Benešovsku. Na Kutnohorsku je kupříkladu 8 477 obyvatel starších 65 let a současná kapacita pěti zařízení pro seniory je pouhých 266 lůžek. Po dostavění budou domov pro seniory v Uhlířských Janovicích využívat klienti z domova „Na Terasách“ v Ratajích, kde v současnosti sídlí v pronajatých prostorách. V Ratajích jsou v současnosti schopni z kapacitních důvodů poskytnout péči jen 24 seniorům, z nich 14 mohou být klienti s tzv. zvláštním režimem – tj. klienti trpící Alzheimerovou chorobou. Po přestěhování do nových prostor v Uhlířských Janovicích domov pro seniory se kapacita zšestinásobí na celkový počet 154 lůžek. Na Kutnohorsku tak rázem stoupne lůžková kapacita v domovech pro seniory na 424.

Projekt domova seniorů v Uhlířských Janovicích je financován Evropskou unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj a Středočeským krajem.

Celkové náklady na dostavbu domova seniorů jsou ve výši 137 mil. Kč. Část těchto nákladů ve výši 85 mil. Kč bude hrazena prostřednictvím dotace, jež Domov „Na Terasách“ Rataje obdržel od Regionálního operačního programu Střední Čechy.

Dokončení stavby je plánováno na konec června 2015.